De Slufter op Texel

De Slufter op Texel is een van de meest iconische en fascinerende natuurgebieden van het Waddeneiland. De Slufter biedt een uniek en dynamisch landschap dat een verhaal vertelt van getijden, zand, water en bijzondere flora en fauna.

De Slufter is bijzonder, omdat hier de zee vrij spel heeft. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar de duinen direct in verbinding staan met de zee. Dit zorgt voor een prachtig en uniek landschap dat u niet snel ergens anders zult vinden.

Bijzondere planten

Dit constante spel van getijden zorgt ervoor dat De Slufter een unieke biotoop is voor vele plant- en diersoorten. Zoutminnende planten zoals zeekraal en lamsoor gedijen hier uitstekend. In de zomer kleurt de Slufter prachtig met de paarse bloemen van lamsoor en het groen van de andere vegetatie, wat een spectaculair gezicht is.

Vogels spotten

Voor vogelliefhebbers is de Slufter ook een waar paradijs. Vooral tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar is het gebied een drukke tussenstop voor vele trekvogels. Vogels zoals Texelse eidereenden en zelfs zeldzamere vogels zijn hier te spotten.

Waar ligt De Slufter?

De naam "Slufter" verwijst naar de opening in de duinen waarlangs het zeewater naar binnen stroomt. Het natuurgebied treft u in het noordwesten van Texel, De Slufter ligt tussen de dorpen De Koog en Cocksdorp aan de kant van de Noordzee. 

Wandelen op Texel

Onthaasten in alle seizoenen? Kom dan wandelen op Texel! Het wandelen in natuurgebied De Slufter is natuurlijk echt een paradijs. De verschillende vogels en planten soorten zorgen ervoor dat het hier optimaal genieten is. Naast de vogels kunt u hier ook prachtige konikpaarden bewonderen. In 2019 zijn er namelijk twintig konikpaarden in het noordelijke deel van het gebied losgelaten. Ook voor rolstoelgebruikers is een groot gedeelte van De Slufter toegankelijk. Bij de hoofdingang (uitkijkpunt) van het natuurgebied ligt een speciaal pad naast de trap, hiermee kunt u in de kwelder meestal komen tot aan het strand. Bij het Sluftercafé kunt u eventueel een speciale strandrolstoel lenen. Benieuwd naar meer wandel routes? Kijk dan hier voor een overzicht van verschillende wandelroutes op Texel.