Bunkers op Texel en in Den Helder
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het huidige Nationaal Park Duinen van Texel honderden bunkers gebouwd. In december 1941 werd door Hitler het bevel gegeven tot de aanleg van de Atlantikwall; een verdedigingslinie om te voorkomen dat de Duitsers in een twee frontenoorlog zouden belanden. Na de oorlog bleef de gigantische infrastructuur van de bezetter over. Langs de Nederlandse kust zijn restanten van de Atlantikwall te vinden. Zo kunt u de overblijfselen van een bunker in Den Helder en de bunkers op Texel bezoeken in combinatie met een verblijf in het hotel Van der Valk op Texel.
BUNKERS OP TEXEL
Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 500 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. Toch zijn er op een aantal plekken nog bunkers te vinden. Deels onder het zand, deels in zee, maar sommigen zijn goed zichtbaar en te bezoeken.
Batterij Den Hoorn
De oud commandopost is eenvoudig te voet bereikbaar en geeft een prachtig uitzicht op de duinenrijen en de Noordzee in de verte.
Bunker bij Loodsmansduin
Fraai uitzicht over Den Hoorn en de zuidpunt van Texel.
Bunker Den Burg
Deze grote Duitse bunker is vrijwel helemaal met zand bedekt.
Küver bunker De Cocksdorp
Dit was in de oorlog een 12-persoons schuilplaats met dagverblijf voor de Duiters.
Nieuwsgierig naar verhalen uit de geschiedenis? Beluister ze hier.
Bunkers in Den Helder
De Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinie´s in Nederland. De bunker ‘FL 250 FlakGruko’, onderdeel van De Stelling is één van de twee nog aanwezige exemplaren in de Atlantikwall in Huisduinen nabij Den Helder.
Wilt u de bunker in Den Helder bezoeken? Ga naar de website